Сюртівська територіальна громада
Закарпатська область, Ужгородський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Батфа, реформатська церква

Дата: 08.12.2023 13:28
Кількість переглядів: 27

        Назва села Батфа з'явилося в грамоті вже в 1273 році, де згадується землевласник території на ім'я Феліцій.

В десятинному реєстрі 1332 та 1337 року парафіяльний населений пункт згадується під назвою Batwa. У інших грамотах часів правління Арпадів поселення згадувалось як Patwa.

         За даними Кодексів Стараі (1474 р.) назва населеного пункту Батфа вперше згадується в 1348-го році. Документи свідчать про те, що на той час землевласником території була сім'я Бартфаї, яка з плином часу повністю зникає. У наступні 2-3 століття населеним пунктом володіли сім'ї  Daczó, Drágffy, а пізніше і Другеттів.

      З ХVII-го століття селом Батфа частково володіє сім'я Палоці-Горват, яка мала потужний вплив на духовне життя мешканців. Підтверджених даних про утворення релігійної громади немає, але можливо це співпало з поширенням реформації. Про це свідчить і запис в книзі відвідувань церкви  9-го вересня 1616 року, який свідчить про головну (материнська) церкву в Батфі з філіями в селах Палло та Шишлівці. В часи  контрреформації церква на більш тривалий час була запечатана. У 1760 році шляхтич Шутка Янош зламав печатку та передав церкву для проведення богослужінь. В церкві села Батфа школа не функціонувала.

      Перелік священників за останнє століття: Кіш Ласло (1888 - 1915), Кемівеш Шандор (1915 – 1925), Боднар Лайош (1925), Сабо Гейза, Мункачі Вінце, з 1995 року служили Феньеш Ендре, Штефан Золтан, Ковач Аттіла, Сімковіч Тібор та Ковтюк Жолт, Боднар Міклош (2016 – 2021), З 2021 року по сьогоднішній день Добан Доріна.

     Церква побудована в 1332 – 1337 рр. (готика), перебудована  в 1667 р.,  1762 р., в1858 році добудована дзвіниця, вигляд якої в 1910 році було змінено. Сучасний вигляд отримала в 1916 році завдяки зусиллям Фонду Телекі Ласло, який в рамках програми Ромер Флоріш здійснив архітектурне обстеження церкви, провів реставраційні та інші необхідні роботи з метою  збереження храму для нащадків.

   Масовість будівлі забезпечує хрестоподібна святиня, що замикається з трьох сторін восьмикутника, нава такої ж ширини, як і святиня, з чесько-швейцарським дерев’яним склепінням і регулярним квадратним планом поверху, чотириярусною вежею з бароковим шпилем. Нава, яка також має дерев’яний портик із західного боку до входу, відділена від святині стрілчастою тріумфальною аркою.

       У склепі під храмом поховані одні з найбільших благодійників єпархії Унг - члени династії Палоці-Горват. Парафія побудована в 1823-му році, одна з найдавніших збережених споруд даного типу. В часи радянського союзу використовувалась, як будівля сільради, контора колгоспу та складське приміщення. Релігійній громаді повернуто в 1991 році.

         Приход в Батфі налічує одну з найменших в Закарпатській реформатській церкві – 34 осіб.

         Порядок Богослужінь: вівторок – Біблійні заняття, четвер та неділя – Богослужіння.

         Відвідуваність богослужінь у будні дні 2 – 3, в неділю 12 вірян.

         Уроки з релігії відвідують 10 дітей (частина яких з навколишніх сіл Палло та Ботфалва).

         Мова богослужінь угорська.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь