Сюртівська територіальна громада
Закарпатська область, Ужгородський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Паладь-Комарівці. Костел св. Йосифа

Дата: 08.12.2023 14:09
Кількість переглядів: 36

      Сучасне село Паладь-Комарівці утворене 1943 року шляхом об'єднання двох сіл Паладь і Комарівці, кожне з яких відоме у джерелах, принаймні, від XIV століття (і навіть раніше). Нині тут проживає понад вісім сотень мешканців, більшість яких є етнічними угорцями переважно реформатської віри.

         За інформацією, яка потребує підтвердження, перший (мурований) костел у Паладі постав у XIII столітті, парафію заснували у XIV столітті, а в XV столітті вона мала титул св. Михаїла. У XVI столітті – чи пізніше – парафія перейшла до протестантів реформатської віри, які у XVIII столітті повністю перебудували костел, залишивши від нього лише фундамент, крипту та, імовірно, частину стін. Донині споруда є реформатською церквою.

        Місцеві римо-католики відвідували костел Святої Трійці у Солонцях, яке з 2005 року називається Малими Селменцями, та послуговувались греко- католицькою церквою Різдва Пресвятої Богородиці у Паладь-Комарівцях. В 2018 році вони розпочали будівництво власного храму за проєктом Дьєрдя Шнайгена. За підтримки Мукачівської Дієцезії Римсько-Католицької Церкви, різних угорських інституцій та пожертв місцевих вірян 2022 року спорудження святині було завершено.

     Весною 2022 року, коли вже були готові стіни та дах, богослужіння розпочав єпископ-емерит Антал Майнек. А 11 квітня 2023 року новозбудований храм у Паладь-Комарівцях консекрував Апостольський адміністратор Мукачівської дієцезії єпископ Микола Лучок ОР за участю єпископа Антала Майнека, римсько- і греко-католицьких священників та реформатського пастора. На цій урочистості були присутніми запрошені гості, місцеві віряни та віряни з навколишніх поселень.

         Загальна кількість прихожан становить 80 осіб. Божу службу зазвичай відвідують біля 40 вірян.            Богослужіння відбуваються щонеділі.

         Уроки з релігії для дітей проводить Береш Агнеса, також є катехизи для дорослих.

         Храмове свято відзначається 1-го травня на честь св. Йосифа.

         Мова богослужінь – угорська.

         Наразі парафію обслуговує єпископ-емерит Антал Майнек.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь