Сюртівська територіальна громада
Закарпатська область, Ужгородський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Система очищення води в Сюртівському ліцеї за сприяння міста-побратима

Дата: 04.01.2024 09:30
Кількість переглядів: 64

З вересня 2023 року з кранів Сюртівського ліцею тече чиста, перевірена питна вода, завдяки допомозі місцевого самоврядування міста-побратима ліцею - міста Тийглаш в області Хайду-Біхар, Угорщина, яке допомогло встановити в навчальному закладі сучасну систему водоочищення. 18 грудня мер міста Тийглаш Чаба Сабо та Єва Керекеш-Біро, спеціаліст з питань культури мерії Тийглаша, відвідали Сюрте, щоб побачити, як працює система очищення питної води.

Мер Чаба Сабо розповів, що вони виграли грант від Фонду Бетлена Габора на культурні цілі, але заплановані спільні програми були скасовані у зв’язку з війною в Україні. У розмові з Пушкар Арпадом Івановичем, головою Сюртівської територіальної громади, згадувалося, що великою проблемою в Сюртівському ліцеї є відсутність чистої питної води. Тому мерія міста Тийглаш попросила дозволу у Фонду Бетлена Габора використати виграні в тендері гроші на встановлення системи очищення води в Сюртівському ліцеї. "Наш заступник мера Аттіла Сегеді, колишній технічний професор Дебреценського університету, заглибився в цю тематику, вивчив шкільну документацію і спроектував систему водопостачання та очищення води. Виявилося, що це можливо за наявні грантові кошти, і тоді під керівництвом мого колеги Пушкар Арпада з села Сюрте розпочалася робота по встановленню системи. Тепер ми хотіли б побачити результати", - сказав Чаба Сабо.

У супроводі Пушкар А.І., голови Сюртівської ТГ, Пекар Т.Я., керівника відділу освіти Сюртівської ТГ, та Ігнац М.З., директора місцевого будинку культури, угорські прихильники відвідали Сюртівський ліцей, де директор ліцею Імре Ю.Ю., та, заступник директора з навчально-виховної роботи, Неце А.Е., познайомили гостей із ліцеєм та класами, де навчання проводиться в 11 угорських та 11 українських класах. Система очищення води, яка була встановлена в одній з кімнат ліцею, складається з двох насосів, пристрою для очищення води, який автоматично очищається через певні проміжки часу, та двох резервуарів для питної води, кожен з яких вміщує 1 000 літрів.

Пекар Т.Я,, начальник відділу освіти Сюртівської ТГ, та Імре Ю.Ю., директор ліцею, від імені навчального закладу, батьків та дітей подякували колективу місцевого самоврядування міста Тийглаш, Угорщина та меру міста Чабі Сабо за сприяння у встановленні системи очищення води та за те, що діти села Сюрте мають змогу пити чисту питну воду.Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь